Mange slankekure lover det: Tab dig på maven. Mange slankeeksperter siger det modsatte: Du kan ikke bestemme hvor du taber dig henne.

Sandheden ligger faktisk et sted midt imellem – og her kan du også finde en løsning.

Hvorfor er det at nogle mennesker tager på på bagdelen og hofterne, og andre på maven – og andre igen ingenting! Forskellen ligger i generne. For det meste ligner man sin mor og far, og alle har deres problemområder eller deres fordele.

For mange er problemet fedtet præcis på maven. Er du en af dem, hvor dine arme og ben er slanke, men overvægten sætter sig præcis på “dunken”? Så læs med her!

Det er nemlig sådan at man nu kan teste kost- og motions-DNA. Altså, hvad er forskellen genetisk, og hvad skal man så gøre (spise og motionere) anderledes, end ens veninde der også ser anderledes ud.

 

Er du en af dem, hvor dine arme og ben er slanke, men overvægten sætter sig præcis på “dunken”? Så læs med her!

Tab dig på maven – det ligger i generne

En af de variationer Diet&Genes kikker på fortæller faktisk noget om nogle bestemte udfordringer, som er uddybet herunder. Det er udfordringer som træthed sidst på dagen, at tage på ved overdreven motion, samt problemer med mavefedt. Og som nævnt, så fortæller det også om løsningerne. Tab dig på maven, når du ved hvad du skal gøre!

Denne bestemte variation findes i genet ADRB og både hos mænd og kvinder. Man er født med variationen, og groft sagt er det sådan, at jo sundere man lever, jo mindre mærker man til denne variation.

Kender du til dette: Du motionerer, men oplever kun at din mave vokser, du taber dig ikke, og du er træt og sulten når du er færdig.

Problemet er bare, og i vores tid er det svært at leve sundt, da forbehandlet mad med meget fedt og kalorier er meget tilgængeligt. De gener der tidligere har været vigtige for at kunne overleve, har derfor et andet udtryk i vores hverdag i dag. I dag kommer de nemlig til udtryk som problemer. Kender du til dette: Du motionerer, men oplever kun at din mave vokser, du taber dig ikke, og du er træt og sulten når du er færdig.

Kan du genkende dig selv i disse udfordringer?

Typisk for ADRB variationen vi kikker på i dag er følgende:

 • Hård træning gør personen træt og sulten!Tab dig på maven
 • Derfor er denne variation i daglig tale ofte omtalt som ”genet hvor man tager på af at træne”!
 • Det er individuelt hvad hårdt er. Oftest får folk lyst til hurtige kulhydrater efter træning, og bliver så sultne, at de spiser mere end hvis de ikke havde trænet. Desuden bliver man også ofte meget træt med denne variation, og er derfor mere inaktiv resten af dagen, hvor de har trænet.
 • Øget træning giver ikke nødvendigvis øget vægtreducering
 • Hvis du træner dobbelt så længe eller meget som du plejer, kan kondien, velværen og måske formen blive bedre, men du reducerer sandsynligvis ikke din vægt.
 • Folk med denne variation er oftest trætte sidst på dagen
 • Kl. 17 efter fx en lang arbejdsdag, oplever mange at de er ekstremt trætte, og søger ofte hurtig energi i hurtige, dårlige kulhydrater, ofte på turen hjem eller idet de træder ind ad døren. Dette giver måske energi her og nu, men gør dig mere træt efterfølgende, og vil kun hjælpe til at ”tænde” din variation.
 • Du har tendens til ustabilt blodsukker
 • Du har tendens til at opbygge mavefedt.

Med denne variation, vil dine ekstra kilo sandsynligvis placere sig omkring organerne, midt på maven. De kilo er svære at komme af med, hvis du træner for meget (i forhold til dine gener) eller ikke spiser efter dine gener. Hvad gør du så når du har det ene ønske: Tab dig på maven?

Hvad gør du så når du har det ene ønske: Tab dig på maven?

Det afhænger af hvilke andre gener du også har. Og her har du to muligheder:

Vil du også have løsningen?

Enten kan du forsøge dig frem eller også skal du tage en gentest (se mere om en kost og motions test), og få vished. Der kan være mange faktorer som spiller ind, og derfor anbefaler vi at du får testet generene, for at du derved kan få den rette vejledning.

Følgende er derfor ikke nødvendigvis din samlede anbefaling. I fald du ønsker at prøve dig frem, er her dog nogle muligheder:

Har du tendens til mavefedt og de ovenstående udfordringer, er her nogle gode råd:

 • Du skal holde igen med at spise for mange og hurtige kulhydrater, og fokusere på de sunde, langsomme kulhydrater.

Dette er et godt råd for mange, men især for dig med denne variation, da du er langt højere ramt af de dårlige kulhydrater, end de der ikke har variationen.

Mere træning giver mere mave – øv!

 • Dyrk moderat motion der passer til dine gener (hvorvidt du er udholdende, sprinter eller en kombination – læs evt. mere om dine sports DNA her), og opbyd udholdenhed. Du skal føle dig frisk og ikke oversulten når du har trænet.

Fordi du har denne variation, er det vigtigt at spiser efter dine gener når du træner, så du ikke bliver træt, sulten, tager på på maven og ikke kan slanke dig. Og hvorfor så det?

Med denne variation har man (meget groft sagt) svært ved at nedbryde det fedt som bliver frigivet når du motionerer, og det ender som det usunde fedt på maven.

Hvad gør de fleste så? De begynder – uvidende om deres gener – at motionere endnu mere, for at få maven væk, men det har den modsatte effekt. Jeg møder ofte dette hos mandlige cykelrytter, samt folk der træner til maraton, ironman og andre fysisk hårde begivenheder. Lige meget hvor meget de træner, så bliver maven ikke mindre, og de taber sig ikke.

De bliver i bedre form, føler sig godt tilpas, men de smider ikke kilo!

Løsningen er – hvis man har ADRB variationen vi snakker om her – at man tager et skridt tilbage i træningen. Samtidig med at man passer sin diæt, skal man kun træne så lidt, at man ikke føler sig træt og sulten efter træningen. Herefter kan man igen intensivere sin træning, men hele dietandgenes-nuttiden med fokus på kosten og ikke at overtræne.

Jeg møder ofte dette hos mandlige cykelrytter, samt folk der træner til maraton, ironman og andre fysisk hårde begivenheder. Lige meget hvor meget de træner, så bliver maven ikke mindre, og de taber sig ikke.

 • Spis mange, mindre måltider, gerne af samme størrelse.Ved ikke at spise store måltider (med små måltider mener jeg 2-450 kcal for kvinder og 250-500 kcal for mænd som tommelfingerregel), får din blodsukker ikke en stor stigning, som tilgengæld også resulterer i et stort fald og – for dig med variationen i dit ADRB gen – fedt på maven! Du vil altså i endnu højere grad end andre opleve lavt blodsukker, hvilket resulterer i træthed og lyst til de hurtige kulhydrater – i de bedste fald er det gennem frugt, og i værste fald gennem slik, junk, kiks, kage og hvidt brød. Spis proteiner og umættet fedt i alle måltiderne, for at være langsigtet mæt og have energi

Nogle har høj forbrænding af kulhydrater, andre af fedt og andre igen af protein. De der har ADRB variationen vi ser på her, har fordel af at spise proteiner og umættet fedt sammen. Den hyppigste kost fejl disse personer gør sig, er at de ikke får umættet fedt. Det findes i olier,pesto,avokado, nødder og fed fisk.

Prøv det af: spise et stykke rugbrød, som du plejer med pålæg. Spis det samme næste gang du er sulten, og smør lidt pesto på. Blev du mere mæt af nummer to mad end nummer et, fordi der var mere umættet fedt?

Det betyder ikke at du kan spise løs af nødder og olier, men det betyder at det er et ringere mellemmåltid for dig at spise en banan eller nogle gulerødder, fordi de storts set kun indeholder kulhydrater (udover naturligvis en masse sunde vitaminer og fibre).

Spiser du derimod 10 hasselnødder (med samme kalorieindhold som en banan), vil du være mere mæt og tilfredsstillet, men du vil også opleve at du ikke får hurtig energi og derefter går helt sukkerkold og drømmer dig til et fad med kager og brød!

Genkender du dig selv i dette? Så vil vi meget gerne høre dine kommentarer, erfaringer og input!

Alle billeder er fra FreeDigitalPhotos.net og rettighederne tilhører (i vist rækkefølge) AKARAKINGDOMS, sattva, Mister GC, antpkr og patrisyu.

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? - spørg os!