Spørgsmål, som vi oftest møder:

Hvornår hæver I betalingen for gen-testen?
Vi hæver først betalingen af din gen-test, når vi sender dig svaret (en personlig rapport i PDF-format).
Når du bestiller et test-kit, indtaster du dine kortoplysninger, men beløbet hæves først, når vi har modtaget din spytprøve og personlige oplysninger, analyseret spytprøven og udarbejdet dit gen-svar, som sendes til dig via email.

Kan forsikringsselskaber se mit gen-svar?
Siden maj 2015 har der været en del omtale af forsikringsselskabers ønske om indsigt i personers gen-svar. Det drejer sig om arvelige sygdomme.
De oplysninger, vi modtager fra dig, bliver ikke videregivet:
•    Oplysningerne, vi kigger efter i dine gener, har ikke information om sygdomme.
Dine personlige oplysninger og din DNA opbevares på to forskellige adresser og samles kun via et sikkert computerprogram. Dette sikrer, at dine oplysninger er fortrolige og ikke kan misbruges.

Kan man købe en personlig kostplan?
Du kan tilkøbe en personlig kostplan, såfremt du har fået dine gener testet hos os også. I den forbindelse stiller vi uddybende spørgsmål:
• Hvor mange måltider spiser du om dagen og ca. hvornår?
• Hvilke madvarer vil du helst spise?
• Hvilke madvarer vil du gerne undgå at spise?
• Har du særlige behov (allergier, vegetar mv.)?
• Er der andet, du ønsker taget hensyn til (vægttab, motion, kantineordning mv.)?
Kostplanen bliver lavet ud fra din DNA-profil og dine ønsker samt personlige oplysninger af kostvejleder Sanne Hessel.

Hvad får jeg?
Når du køber en test, sender vi dig et kit med en vatpind (SWAB), en vejledning og en frankeret returkuvert. Du laver en spytprøve med SWAB’en og sender den til Diet&Genes. Derefter indtaster du dine personlige oplysninger online.
Din spytprøve bliver analyseret på vores laboratorie.
Når de har analyseret dine gener, sender vi dig en rapport med individuelle kost- og motionsanbefalinger, samt hvordan du bedst udnytter dine gen-variationer til din fordel.

Hvad er Diet&Genes?
Diet&Genes er en DNA-test, som viser, hvordan netop DIN krop er sat sammen med kost- og motions-gener.
Diet&Genes hjælper dig med at få indsigt i dine kost- og motions-gener. Vores gener er nemlig ikke ens, og det at ”spise sundt” er individuelt. Det, der virker på din krop, virker ikke nødvendigvis på naboens, og derfor kan vi ikke følge de samme kost- og motionsmønstre for at opnå de samme resultater.
Med Diet&Genes tager du en prøve fra indersiden af din mund med en SWAB (en slags vatpind), som bliver analyseret på vores laboratorie i Odense. Herefter modtager du en personlig rapport med kost- og motionsanbefalinger, som er udarbejdet på basis af dine gener i prøven samt dine personlige oplysninger. Vi er naturligvis underlagt lægelovens tavshedspligt.
Din personlige rapport vil være din guide til et sundt liv. Det, du får hos Diet&Genes, er en indsigt i dine gener og deres samspil, så du får de bedste muligheder for at opnå resultater – med mindst mulig indsats.

Jeg forstår ikke mit gen-svar – hvad gør jeg så?
Da du modtog dit gen-svar, fik du en rapport, der forklarede variationerne i dine gener.
Du kan også få tilsendt en ny version af din DNA-profil, da vi løbende opdaterer ud fra ny videnskabelig viden samt brugernes tilbagemeldinger.

Du skal kunne bruge dit gen-svar – så henvend dig til os hver gang, der er noget, du er i tvivl om!

Hvor længe går der, fra jeg begynder at leve efter mine gener, til jeg mærker en effekt?
Det er individuelt og kommer an på de genetiske udfordringer, du har, samt hvor sund du i forvejen er.
Jo større en forandring, jo hurtigere mærker du en forskel. De fleste mærker en forandring allerede inden for den første uge.
Den første uge kan man opleve at være mere træt, sulten og hungrende efter usunde madvarer. Det kan være, fordi det kræver meget energi, at stofskiftet tilpasser sig, samt fordi din krop savner nogle af de dårlige vaner.

Kan jeg få en ny, opdateret udgave af min rapport?
Ja, så ofte du vil – helt gratis. Tag kontakt til os på kontakt@dietandgenes.com

Hvad gør I med spytprøverne, når I er færdige med dem?
Spytprøverne gemmes i 30 dage og destrueres derefter – fuldstændig ligesom man gør på landets hospitaler, når man arbejder med gen-materiale. Laboratoriet, som foretager analyserne, gemmer prøven i 30 dage, således at de har mulighed for at dobbelttjekke en DNA-analyse, uden at skulle indsamle en ny spytprøve fra dig.

Kan jeg bruge min madlogkode, hvis jeg allerede har en madlogkonto?
Madlogkoden virker kun til nye konti.

Skal man ikke bare spise mange proteiner og lidt fedt, hvis man vil tabe sig?
Proteiner mætter en del, og derfor kan mange tabe sig, hvis de spiser mange proteiner. Men ikke alle har rent faktisk høj forbrænding af protein og oplever derfor, at de ikke bliver mætte langsigtet, energiske og godt tilpas. De personer har måske nogle andre behov, der ikke er mødt.
Både kulhydrater og fedt er vigtige byggesten, og ingen kan undvære dem. Dog kan der være forskel på, hvordan kroppen reagerer på dem. Hvilken type fedt og kulhydrater – samt mængden – kan være vigtig og varierer fra person til person.

Hvis jeg ønsker at tabe mig, skal jeg så gå på kur, hvis jeg har købt Diet&Genes?
Det er ikke nok at købe testen – du skal også efterleve rådene.
Men i stedet for at prøve dig frem i blinde kan du få indsigt i, hvad netop din krop har behov for og hvilken retning, dit vægttab skal tage. Derfor vil du ikke have behov for at gå på kur, men bare ændre dine vaner, så de passer til dit personlige gen-svar.

Får jeg et personligt motionsprogram?
Nej. Du får indsigt i, hvordan din krop er opbygget, og hvordan du bedst kan bruge den.
Fx kan nogle have fordele ved at træne i længere tid, og andre i kort tid. Nogle skal være meget bevidste om deres kost ifm. træning. Når du ved, hvordan din krop fungerer, kan du få de bedste resultater med mindst mulig indsats.

Får jeg kostplaner med?
Du får kostanbefalinger – altså hvilken type kost (proteiner, kulhydrater, fedt) du har høj og lav forbrænding af, samt nogle gode fødevarer, der passer til dine anbefalinger. Ud over råd undervejs i rapporten er der også en kostpyramide, som illustrerer din ideelle fordeling af protein, kulhydrater og fedt.
Derefter skal du spise de samme retter, du hele tiden har gjort, men med de ændringer, som din DNA foreskriver.
For mange er det blot få ændringer, der skal til.

Fordelen ved Diet&Genes er, at du får at vide, hvad DU har brug for. Der er mange, mange kostråd – men ikke alle virker for alle.
Hvis vi alle var ens, gik vi alle i den samme størrelse sko og dyrkede den samme motion, men vi er forskellige, og vores behov er også forskellige.
Derfor kan du og din nabo gå på samme slankekur, men tabe jer forskelligt.

En personlig kostplan er inkluderet i Diet&Genes Pro men kan også tilkøbes senere. Den er tilrettet dine gener og det, du normalt spiser, samt særlige behov – fx allergier eller en travl hverdag.

Må man spise og drikke, inden man bruger vatpinden?
Nej, det må man ikke. For at få så ren en DNA-prøve som muligt må man ikke drikke, spise, ryge eller tygge tyggegummi de sidste 30 minutter, inden man laver testen. Følg guiden, som medfølger kittet til at lave prøven.

Tester Diet&Genes for fødevareallergier/-intolerancer?
Nej.

Skal jeg skrive, hvis jeg lider af en kronisk sygdom?
Har du sygdomme, skal du altid konsultere din egen læge. Det har dog ikke indvirkning på testens resultat, men kan have indflydelse på, hvordan du benytter din nye viden med de begrænsninger, du måtte have.

Skal jeg oplyse, hvis jeg har fødevareallergier/-intolerancer?
Det har ikke indvirkning på dit gen-svar, men du skal naturligvis tage hensyn til det, når du sammensætter din egen kost.
Hvis du har tilkøbt en personlig kostplan, vil du blive spurgt til allergier mv.

Tester I mig for sygdomme?
Nej, vi ser kun på de gener, som er relevante i forhold til kost og motion.

Afslører min profil andre ting (hvis jeg fx har taget stoffer eller røget hash)?
Nej, for det giver vores gen-profil os ikke nogen viden om.

Har I tavshedspligt?
Ja, vi er underlagt lægelovens tavshedspligt.

Hvad hvis jeg får at vide, jeg er disponeret for overvægt?
Du får samtidig anbefalinger til, hvordan du kan vende dine udfordringer, så de ikke længere er udfordringer, men måske er genveje.
Du kan ikke lave din DNA om, men du kan udnytte din viden om den, så du får mest muligt ud af dine anstrengelser.

Hvor vigtigt er det at ramme de anviste procenter i min kostpyramide?
Anbefalingerne er +/- 5%. Husk også at mærke efter, for din krop kender svaret!
I din rapport er der også andre anbefalinger om fx hvilke fødevarer, du har bedst af, hvad du skal undgå og hvordan du skal motionere. Det er vigtigt at tage disse anbefalinger i betragtning også.

Hvad kan jeg få at vide?
Generne giver mange informationer, og der kommer hele tiden nye studier til, der giver endnu flere informationer. På nuværende tidspunkt ved vi bl.a. følgende:
•    Har du tendens til større sult end andre, kan vi fortælle, hvordan du opnår at opleve normal sult og mæthedsfornemmelse, så du kan spise mindre og føle dig mere mæt.
•    Har du genetisk anlæg for mavefedt, kan vi fortælle, hvordan du kan spise og motionere korrekt for at slippe af med fedtet.
•    Har du mindre lyst til motion, eller bliver du sulten og træt af motion i stedet for frisk og godt tilpas, kan vi fortælle, hvordan du genetisk er sammensat, således at du kan opnå glæde i stedet for ulemper ved at være aktiv.
Vi kan også vejlede i forhold til dine svar på følgende spørgsmål:
•    Har du størst glæde af motion eller kost for at styre din vægt?
•    Hvilken type motion er bedst – langsomt og lang tid i gang, eller kort og hårdt?
•    Er du genetisk disponeret for overvægt – og i hvor høj grad?
•    Har du glæde af at træne en ekstra time, eller bør du faktisk træne mindre og smartere?
•    Er der nogle genveje, du kan tage for at blive sund? Bør du spise mere sundt, umættet fedt for at blive mere mæt og spise mindre?
Og mere endnu!

Hvordan gør jeg?
Du skal blot aflevere en spytprøve og svare på et par enkelte spørgsmål. Mere skal der ikke til for, at vi kan fortælle dig, hvordan du ifølge dine gener skal spise og motionere for at tabe dig.
Når du har bestilt produktet, modtager du en startpakke i løbet af max. 5 hverdage. Her skal du aflevere en spytprøve med den særlige vatpind og sende det retur til os i den frankerede svarkuvert.

Hvordan laver jeg en spytprøve?
Du følger bare guiden, som er kommet sammen med dit kit.

Jeg vil ikke tabe mig; kan jeg bruge Diet&Genes?
Ja. Dine gener er stadig de samme, og selv om du er normalvægtig, kan der stadig være områder, du kan forbedre ud fra dit DNA.
Fx kan det være, du har sukkertrang, bør motionere med fokus nogle andre steder eller bør spise færre proteiner, flere kulhydrater eller noget andet.
Du får stadig en god indsigt i din krop og kan optimere den gennem vores råd baseret på din DNA og spørgeskemaet, du har udfyldt.

Kan DNA’en alene fortælle noget om min krop?
Det er både et spørgsmål om arv og miljø. Det er ikke kun kroppen fra fødslen, der afgør, om vi har let ved at præstere og holde vægten, men også vores miljø. Derfor kan man være sund og slank med udfordrende gener, men man kan også være overvægtig, uden at DNA’en kan gives skylden.
Uanset hvad kan man få indsigt fra Diet&Genes, så man får de bedste muligheder for at opnå resultater med mindst mulig indsats.
Vi benytter os både af DNA, vores patenterede algoritme og dine personlige oplysninger. Din DNA alene er ikke nok.
Man ved endnu ikke alt om generne og kommer ikke til det de næste mange, mange år. Derimod ved man nok til at kunne rådgive, og tilbagemeldingerne fra vores kunder viser, at rådene virker.
Gennem samtaler på 20-40 minutter har vi ikke kun samlet viden fra videnskaben, men også viden fra klienterne, der gør, at vi kan rådgive endnu bedre. Vores rådgivning kan bruges i hverdagen og ikke kun i et kontrolleret forsøg.

Jeg har læst en artikel fra Ingeniøren, hvor de skriver, man ikke kun kan bruge DNA til at vejlede om kostomlægning. Er det sandt?
Som Lasse Hessel svarer i artiklen, er DNA alene ikke nok, og derfor skal du også udfylde et personligt skema med spørgsmål om din vægt, alder, køn, spise- og motionsvaner m.m.
Man ved endnu ikke alt om generne og kommer ikke til det de næste mange, mange år. Derimod ved man nok til at kunne rådgive, og tilbagemeldingerne fra vores kunder viser, at rådene virker.
Gennem samtaler på 20-40 minutter har vi ikke kun samlet viden fra videnskaben, men også viden fra klienterne, der gør, at vi kan rådgive endnu bedre. Vores rådgivning kan bruges i hverdagen og ikke kun i et kontrolleret forsøg.

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? -Spørg os!