Spørgsmål og svar2017-04-16T14:51:20+00:00

Spørgsmål, som vi oftest møder.

Hvornår hæver I betalingen for gentesten?
Vi hæver først betalingen af din gentest når vi sender dit svaret (en personlig rapport).
Når du bestiller et testkit, indtaster du dine kortoplysninger, men de hæves først når vi har modtaget din spytprøve og personlige oplysninger, analyseret spytprøven og udarbejdet dit gensvar, som sendes til dig via email.

Kan forsikringsselskaber se mit gensvar?
I maj 2015 har der været meget omtale af, at forsikringsselskaber ønsker indsigt i personers gensvar. Det drejer sig om arvelige sygdomme.
De oplysninger vi modtager fra jer ikke bliver videregivet:
•    Oplysningerne vi kikker efter i dine gener har ikke information om sygdomme
Dine personlige oplysninger og din DNA opbevares på to forskellige adresser, og samles kun via et sikkert computerprogram. Dette sikrer at jeres oplysninger er fortrolige og ikke kan misbruges.

Kan man købe en personlig kostplan?
Du kan tilkøbe en personlig kostplan, såfremt du har fået dine gener testet hos os også. I den forbindelse stiller vi uddybende spørgsmål:
• Hvor mange måltider spiser du om dagen og ca hvornår?
• Hvilke madvarer vil du helst spise?
• Hvilke madvarer vil du gerne undgå at spise?
• Har du særlige behov (allergier, vegetar mv.)?
• Er der andet du ønsker taget hensyn til (vægttab, motion, kantineordning mv.)?
Madplanen bliver lavet ud fra din DNA-profil og dine ønsker, samt personlige oplysninger af kostvejleder Sanne Hessel.

Hvad får jeg?
Når du køber en test, sender vi dig et kit med en vatpind (SWAB), en vejledning og en frankeret returkuvert. Du laver en spytprøve med SWABen, og sender den til Diet&Genes. Derefter indtaster du dine personlig oplysninger online.
Din spytprøve bliver analyseret på vores laboratorie.
Når de har analyseret dine gener, sender vi dig en rapport med kost- og motionsanbefalinger, samt en video der også gennemgår dit svar, skridt for skridt.
Du har også mulighed for opfølgning via telefon eller mail.

Hvad er Diet&Genes?
Diet&Genes er en DNA-test, som viser hvordan netop DIN krop er sat sammen med kost- og motionsgener.
Diet&Genes hjælper dig med at få indsigt i dine kost- og motionsgener. Vores gener er nemlig ikke ens, og det at ”spise sundt” er individuelt. Det, der virker på din krop, virker ikke nødvendigvis på naboens, og derfor kan vi ikke følge de samme kost- og motionsmønstre for at opnå de samme resultater.
Med Diet&Genes tager du en spytprøve, som bliver analyseret på vores laboratorie i Odense. Herefter modtager du en personlig rapport med kost- og motionsanbefalinger, som er udarbejdet på basis af dine gener i spytprøven samt dine personlige oplysninger. Vi er naturligvis underlagt lægelovens tavshedspligt.
Din personlige rapport vil være din guide til et sundt liv. Det, du får hos Diet&Genes, er en indsigt i dine gener og deres samspil, så du får de bedste muligheder for at opnå resultater – med mindst mulig indsats.

Jeg forstår ikke mit gensvar – hvad gør jeg så?
Da du modtog dit gensvar, fik du en rapport, der forklarede dine genvariationer.
Du kan også få tilsendt en ny version af dit gensvar, da vi løbende opdaterer ud fra ny videnskabelig viden, samt brugernes tilbagemeldinger.

Du skal kunne bruge dit gensvar – så henvend dig til os hver gang der er noget du er i tvivl om!

Hvor længe går der fra jeg begynder at leve efter mine gener, til jeg mærker en effekt?
Det er individuelt og kommer an på de genetiske udfordringer du har, samt hvor sund du i forvejen er.
Jo større en forandring, jo hurtigere mærker du en forskel. De fleste mærker en forandring allerede indenfor den første uge.
Den første uge kan man opleve at være mere træt, sulten og hungrende efter usunde madvarer. Det kan være fordi det kræver meget energi at stofskiftet tilpasser sig, samt fordi din krop savner nogle af de dårlige vaner.

Kan jeg få en ny, opdateret udgave af min rapport?
Ja, så ofte du vil, helt gratis. Tag kontakt til os på kontakt@dietandgenes.com

Hvad gør I med spytprøverne, når I er færdige med dem?
Spytprøverne gemmes i 30 dage og destrueres derefter – fuldstændig ligesom man gør på landets hospitaler, når man arbejder med gen-materiale. Laboratoriet, som foretager analyserne, gemmer prøven i 30 dage, således at de har mulighed for at dobbelttjekke en DNA-analyse uden at skulle indsamle en ny spytprøve fra dig.

Kan jeg bruge min madlogkode hvis jeg allerede har en madlogkonto?
Madlogkoden virker kun til nye konti.

Skal man ikke bare spise mange proteiner og lidt fedt hvis man vil tabe sig?
Proteiner mætter en del, og derfor kan mange tabe sig, hvis de spiser mange proteiner. Men ikke alle har rent faktisk høj forbrænding af protein, og oplever derfor at de ikke bliver mætte langsigtet, energiske og godt tilpas. De personer har måske nogle andre behov, der ikke er mødt.
Både kulhydrater og fedt er vigtige byggesten, og ingen kan undvære dem. Dog kan der være forskel på hvordan kroppen reagerer på dem og hvilken type fedt og kulhydrater, samt mængden kan være vigtig og variere fra person til person.

Hvis jeg ønsker at tabe mig, skal jeg så gå på kur, hvis jeg har købt Diet&Genes?
Det er ikke nok at købe testen – du skal også efterleve rådene.
Men i stedet for at prøve dig frem i blinde, kan du få indsigt i hvad netop din krop har behov for, og hvilken retning dit vægttab skal tage. Derfor vil du ikke have behov for at gå på kur, men bare ændre dine vaner, så de passer til dit personlige gensvar.

Får jeg et personligt motionsprogram?
Nej. Du får indsigt i hvordan din krop er, og hvordan du bedst kan bruge den.
Fx kan nogle have fordele ved at træne i længere tid, og andre i kort tid. Nogle skal være meget bevidste om deres kost ifm. træning. Når du ved hvordan din krop fungere, kan du få de bedste resultater, med mindst mulig indsats.

Får jeg kostplaner med?
Du får kostanbefalinger, altså hvilken type kost (proteiner, kulhydrater, fedt) du har høj og lav forbrænding af, samt nogle gode fødevarer der passer til dine anbefalinger. Udover råd undervejs i rapporten er der også en kostpyramide, som illustrerer din ideelle fordeling af protein, kulhydrater og fedt.
Derefter skal du spise de samme retter du hele tiden har gjort, men med de ændringer, som din DNA foreskriver.
For mange er det blot få ændringer der skal til.

Fordelen ved Diet&Genes er, at du får af vide hvilke der skal til. Der er mange, mange kostråd – men ikke alle virker for alle.
Hvis vi alle var ens, gik vi alle i den samme størrelse sko, og dyrkede den samme motion, men vi er forskellige, og vores behov er også forskellige.
Derfor kan du og din nabo gå på samme slankekur, men tabe jer forskellig mængde.
Hvis du ønsker en personlig kostplan kan denne tilkøbes. Den er tilrettet dine gener og det du normalt spiser, samt særlige behov – fx allergier eller en travl hverdag.

Må man spise og drikke inden man bruger vatpinden?
Nej, det må man ikke. For at få så ren en DNA-prøve som muligt må man ikke drikke, spise, ryge eller tygge tyggegummi de sidste 30 minutter, inden man laver testen. Følg guiden, som medfølger kittet til at lave prøven.

Tester Diet&Genes for fødevareallergier / -intolerancer?
Nej.

Skal jeg skrive hvis jeg lider af en kronisk sygdom?
Har du sygdomme skal du altid konsultere din egen læge. Det har dog ikke indvirkning på testens resultat, men kan have indflydelse på hvordan du benytter din ny viden, med de begrænsninger du måtte have.

Skal jeg oplyse, hvis jeg har fødevareallergier / -intolerancer?
Det har ikke indvirkning på dit gensvar, men du skal naturligvis tage hensyn til det, når du sammensætter din egen kost.
Hvis du har tilkøbt en personlig kostplan, vil du blive spurgt til allergier mv.

Tester I mig for sygdomme?
Nej, vi ser kun på de gener, som er relevante i forhold til kost og motion.

Afslører min profil andre ting (hvis jeg f.eks. har taget stoffer eller røget hash)?
Nej, for det giver vores gen-profil os ikke nogen viden om.

Har I tavshedspligt?
Ja, vi er underlagt lægelovens tavshedspligt.

Hvad hvis jeg får at vide, jeg er disponeret for overvægt?
Du får samtidig anbefalinger til, hvordan du kan vende din udfordringer, så de ikke længere er udfordringer, men måske er genveje.
Du kan ikke lave din DNA om, men du kan udnytte den, så du får mest muligt ud af dine anstrengelser.

Hvor vigtigt er det at ramme de anviste procenter i min kostpyramide?
Anbefalingerne er +/- 5%. Husk også at mærke efter, for din krop kender svaret!
I din rapport er der også andre anbefalinger om fx. hvilke fødevarer du har bedst af, hvad du skal undgå og hvordan du skal motionere. Det er vigtigt at tage disse i betragtning også.

Hvad kan jeg få at vide?
Generne giver mange informationer, og der kommer hele tiden nye studier til, der giver endnu flere informationer. På nuværende tidspunkt kan vi fortælle bl.a.:
•    Har du tendens til større sult end andre? I så fald, hvordan kan du så opleve normal sult og mæthedsfornemmelse, så du kan spise mindre og føle dig mere mæt?
•    Har du genetisk anlæg for mavefedt? I så fald, hvordan skal du spise og motionere korrekt, for at slippe af med det?
•    Har du mindre lyst til motion, eller bliver du sulten og træt af motion, i stedet for frisk og godt tilpas? I så fald, kan vi fortælle hvordan du genetisk er sammensat, så du får alle glæderne ved at være aktiv, og ikke ulemperne.
•    Har du størst glæde af motion eller kost for at styre din vægt?
•    Hvilken type motion er bedst – langsomt og lang tid i gang, eller kort og hårdt?
•    Er du genetisk disponeret for overvægt – og i hvor høj grad?
•    Har du glæde af at træne en ekstra time, eller bør du faktisk træne mindre og smartere?
•    Er der nogle genveje du kan tage for at blive sund? Bør du spise mere sundt, umættet fedt, for at blive mere mæt, og spise mindre?
Og mere endnu!

Hvordan gør jeg?
Du skal blot aflevere en spytprøve og svare på et par enkelte spørgsmål. Mere skal der ikke til, for at vi kan fortælle dig, hvordan du ifølge dine gener skal spise og motionere for at tabe dig.
Når du har bestilt produktet, modtager du en startpakke i løbet af max. 5 hverdage. Her skal du aflevere en spytprøve med den særlige vatpind og sende det retur til os sammen med et mindre spørgeskema, i en frankeret svarkuvert.

Hvordan laver jeg en spytprøve?
Du følger bare guiden, som er kommet sammen med dit kit.

Jeg vil ikke tabe mig, kan jeg bruge Diet&Genes?
Ja. Dine gener er stadig de samme, og selvom du er normalvægtig, kan der stadig være områder du kan forbedre ud fra dit DNA.
Fx kan det være du har sukkertrang, bør motionere med fokus nogle andre steder eller bør spise færre proteiner, flere kulhydrater eller noget andet.
Du får stadig en god indsigt i din krop, og kan optimere den gennem vores råd, baseret på din DNA og spørgeskemaet, du har udfyldt.

Kan DNA’en alene fortælle noget om min krop?
Det er både et spørgsmål om arv og miljø. Det er ikke kun kroppen fra fødslen der afgør om vi har let ved at præstere og holde vægten, men også vores miljø. Derfor kan man være sund og slank med udfordrende gener, men også overvægtig uden at DNA’en kan gives skylden.
Uanset hvad, kan man få indsigt fra Diet&Genes, så man får de bedste muligheder for at opnå resultater, med mindst mulig indsats.
Vi benytter os både af DNA, vores patenterede algoritme og dine personlige oplysninger. Din DNA alene er ikke nok.
Man ved endnu ikke alt om generne, og kommer ikke til det de næste mange, mange år. Derimod ved man nok til at kunne rådgive, og tilbagemeldingerne fra vores kunder viser at rådene virker.
Gennem samtaler af 20-40 minutter har vi samlet ikke kun viden fra videnskaben, men også viden fra klienterne, der gør at vi kan rådgive endnu bedre. Vores rådgivning kan bruges i dagligdagen, og ikke kun i et kontrolleret forsøg.

Jeg har læst en artikel fra Ingeniøren, hvor de skriver man ikke kun kan bruge DNA til at vejlede om kostomlægning. Er det sandt?
Som Lasse Hessel svarer i artiklen, er DNA ikke nok alene, og derfor skal du også udfylde et personligt skema med spørgsmål om din vægt, alder, køn, spise- og motionsvaner m.m.
Man ved endnu ikke alt om generne, og kommer ikke til det de næste mange, mange år. Derimod ved man nok til at kunne rådgive, og tilbagemeldingerne fra vores kunder viser at rådene virker.
Gennem samtaler af 20-40 minutter har vi samlet ikke kun viden fra videnskaben, men også viden fra klienterne, der gør at vi kan rådgive endnu bedre. Vores rådgivning kan bruges i dagligdagen, og ikke kun i et kontrolleret forsøg.

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? - spørg os!