Du kender nok fornemmelsen: Det er snart sommer, og du ønsker at smide en smule vægt, inden stranden kalder. Du Googler derfor efter en slankekur der virker!

Der er de klassiske kure der kommer frem i søgeresultatet. Dem, som mange har prøvet, og de færreste har haft succes med: sultekure, hvor man først tømmer kroppens væske-lagre, og derefter tærer på kroppens fedt og muskler. Så snart man spiser igen, tager de fleste det hele på igen – og så lidt mere.

Vi har forskellige hårfarver, vi ser forskellige ud, vokser til forskellige størrelser – naturligvis er vi også forskellige indvendigt, og forbrænder og udnytter energi forskelligt.

Så er der redskaberne til livstilsændringer: fx online kalorietællere, terapi, motionscentre, madplaner og lignende. Der er så mange muligheder, og det er svært at vide hvad man skal vælge! For da vi ikke alle er ens, skal vi heller ikke alle på den samme slankekur.

Vi har forskellige hårfarver, vi ser forskellige ud, vokser til forskellige størrelser – naturligvis er vi også forskellige indvendigt, og forbrænder og udnytter energi forskelligt.

En slankekur er en kortvarig løsning, til for eksempel tiden lige inden du skal passe en bestemt kjole.

En livsstilsændring er redskabet til at takle din vægt på lang sigt!

Kost og din slankekur

Hvorfor er det at nogle skal spise meget protein for at reducere vægten, men andre skal spise meget fedt? Hvorfor er der nogle der “bare” løber et par gange om ugen, og andre der skal knokle for hvert eneste resultat? Hvorfor er der ikke én slankekur der virker for alle?

Meget af årsagen ligger faktisk i generne.

For eksempel er der nogle gen-variationer, hvor enten tilstedeværelsen eller udeblivelsen af variationer fortæller at du har større glæde af motion når du skal reducere din vægt. Andre fortæller at det er din kost du skal fokusere på, når kiloene skal af.

Kost og din slankekur

Hvorfor er det at nogle skal spise meget protein for at reducere vægten, men andre skal spise meget fedt? Hvorfor er der nogle der “bare” løber et par gange om ugen, og andre der skal knokle for hvert eneste resultat? Hvorfor er der ikke én slankekur der virker for alle?

Meget af årsagen ligger faktisk i generne.

For eksempel er der nogle gen-variationer, hvor enten tilstedeværelsen eller udeblivelsen af variationer fortæller at du har større glæde af motion når du skal reducere din vægt. Andre fortæller at det er din kost du skal fokusere på, når kiloene skal af.

Motion er én del af en slankekur. Kosten er en anden, vigtig komponent. Nogle af de slankekure der er oppe i tiden, fokuserer på et højt indhold af fedt og protein, og et lavere indhold af kulhydrater. Det virker for nogle. Det virker ikke på en stor del af vores kunder. Hvis det gjorde, er det ikke sikkert de ville være kunder hos os.

Hvilke faktorer er det så, der gør at noget der virker for nogle, ikke virker for andre?

Når først vi ser deres DNA-svar, ved vi hvorfor det ikke har virket. Pludselig giver det mening hvad der skal til, og hvorfor fortiden har budt på skuffelser. Så hvilke faktorer er det så, vi skal kikke på?

Nedenfor gennemgår vi et par af de gener, som spiller ind. Der er mange flere. Hos Diet&Genes tester vi dem, hvor vi kan give råd for, hvordan du stopper de uheldige virkninger variationerne har, og gør dem til din fordel i stedet!

Hvis du vil vide mere om hvilke muskelfibre du har, kan du tage Diet&Genes DNA test.

FTO – kendt som Junk Food Genet eller Sult Genet

FTO variationerne har længe har været kendt som en faktor, der er knyttet til overvægt, og giver ofte overvægt tidligt i livet. Personer med denne variation har 30-70% mere disponeret for overvægt, end folk uden variationer.

FTO påvirker hypothalamus i hjernen, der er en reguleringsfaktor i forbindelse med sultfølelse og folk med FTO-variationer har tendens til at vælge mad med højere energiindhold (flere kalorier), og typisk med højt indhold af mættet fedt og sukker.

Jo mere mættet fedt en person indtager, jo mere vil FTO-genet sende besked om at indtage mere mad, og jo ringere bliver følelsen af mæthed samtidig. Det leder til en endnu større sultfølelse. Jo mere mættet fedt man spiser, jo mere vil personen have lyst til at spise! FTO-genet er også forbundet med mindre lyst til motion og mindre energi.

Og hvad påvirker FTO-variationerne? Mættet fedt! Jo mere du spiser, jo værre bliver det!

Så hvis du ikke føler du har glæde af en kur med meget fedt, så prøv at skifte den mættede fedt ud med umættet fedt.

NMB – det “Gode Fedt” Gen

Typisk effekt af NMB variation:

 • Øget BMI er almindeligt med denne variation
 • Høj forbrænding af umættede fedtstoffer

Dette er virkelig en genvej – de umættede fedtstoffer indeholder måske flere kalorier, men mætter til gengæld langsigtet. Så ved at spise lidt flere kalorier her og nu, kan personer med denne variation overordnet set spare på kalorierne, fordi de føler sig mæt og godt tilpas på lang sigt.

 • Jo flere umættede fedtstoffer personen spiser, jo hurtigere kan de reducere deres vægt, såfremt de ikke overstiger det antal kalorier de behøver

Gode kilder til umættet fedt er fisk, olier, nødder og avokado. Kilder til mættet fedt er kokosolie, mejeriprodukter, fedt fra dyr (på nær fisk), forarbejdet mad, junkfood, chokolade mv.

Motion og din slankekur

En anden parameter i en slankekur er motionen. Og det er ikke kun motionen i sig selv, der er vigtig. Hvilken type motion spiller også ind.

Alle mennesker har både hurtige og langsomme muskelfibre. De hurtige muskelfibre er eksplosive, og bruges når der skal være meget, kortvarig kraft, fx hvis du sparker eller skubber.

De langsomme muskelfibre er dem du bruger, når du skal være udholdende, fx når du løber.

Det ikke kun motionen i sig selv, der er vigtig. Hvilken type og hvor længe betyder også noget

De fleste mennesker har en 50/50 fordeling af muskelfibrene. Det betyder at de er lige dygtige til udholdende og eksplosiv sport. Den type mennesker generaliseres som en person der kan deltage i alle typer sport, men sjældent er øverst på trofæpodiet. De er all-round typer.

Alternativt har man sprinteren/den eksplosive og den udholdende.

Sprinter:

Sprinteren kendetegnes som følgende:

 • Korte, stærke muskler
 • Let ved at opbygge muskelmasse
 • Du danner hurtigere mælkesyre – husk derfor at strække ud
 • Restituér gerne i 2 dage
 • Du er meget lidt disponeret for at få sportsrelaterede skader
 • Løb og andre udholdende former for sport er ikke optimal træning for dig, da du har en undervægt af de langsomme muskelfibre

Gode typer sport for en sprinter:

 • 30/20/10 (30 sek. gang/let løb, 20 sek. løb, 10 sek. spurt – gentag)
 • Atletik
 • CrossFit (træning med egen kropsvægt som belastning)
 • Kampsport
 • Cykling op og ned ad bakker
 • Gåture, hvor der skiftes tempo, og gerne hvor der er bakker
 • Mærk efter – træn gerne i kortere tid, men lidt hårdere!

De fleste sprintere har sværere ved at løbe jævnligt og lange strækninger.

Udholdende

Den udholdende kendetegnes ved følgende:

 • Lange, slanke muskler
 • Sværere ved at opbygge store muskler
 • Du danner langsommere mælkesyre og kan derfor fortsætte længere tid
 • Du er disponeret for at få sportsrelaterede skader, så husk opvarmningen

Gode typer sport for en udholdende:

 • Dans
 • Arobics
 • Cykling på landeveje
 • Løb
 • Gåture hvor du går længere tid, men i et støt tempo

Som udholdende kender man oftest til fornemmelsen med at kunne løbe længere. De fleste udholdende kan nemt løbe fx 7 km i stedet for 5. En anden udtalelse er at de udholdende kan løbe så længe det skal være, når de har løbet de første 3 km. Dette er naturligvis en generalisering, som de fleste udholdende spejler sig i.

Er man sprinter, er der sjældent en fordel i at træne lange træningspas. Hold dig til kortere træninger (afhængig af din styrke, mål, niveau), fx 45-60 minutter total.

Er man derimod udholdende, så fokuser på de lidt længere træningspas, i et behageligt tempo. Varm godt op, og træn efterfølgende 60 minutter eller længere – igen med de samme forbehold, som er nævnt ovenfor.

Tag også dine andre genvariationer i betragtning, så du ikke bare ved hvordan du skal træne, men også hvor meget og hvordan du skal spise, for at finde en slankekur der virker!

 

I dette blogindlæg har vi berørt nogle af de ting der influerer, når man skal finde en slankekur der virker. Ved at få indsigt i dine gener, kan du vide i hvilken retning du skal gå, for at finde den rette slankekur eller livsstilsændring. Vi er ikke alle ens, og skal ikke alle på samme slankekur. Kend dine gener, og vælg den rette vej!

Ved at få indsigt i dine gener, kan du vide i hvilken retning du skal gå, for at finde den rette slankekur eller livsstilsændring.

Når du kender dine gener, kan du få en genvej til succes.

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? - spørg os!