Er du en af dem, der mangler motivation til at tabe sig? Har du let ved at love dig selv, at du vil træne mange gange om ugen, spise mindst 600 g grønt og tage trappen hver gang – men samtidig har endnu lettere ved at glemme det igen? Der er mange måder, man kan motivere sig selv på, og her er nogle af dem! Byd gerne ind med din motivation til at tabe dig, hvis du har flere gode råd. Desuden vil vi til sidst gerne give dig en gave for at hjælpe din motivation til at træffe de rigtige valg.

1. Viljestyrke er som en muskel, der bliver træt – find hellere langsigtede løsninger

Er du en af dem, der skal bruge al din viljestyrke på at holde dig fra søde sager? Som virkelig skal overbevise dig selv om ikke at spise det ekstra stykke kage, smutte forbi fastfood sammen med vennerne eller drikke en ekstra cola?

Så længe du skal bruge din viljestyrke, er der en god sandsynlighed for, at den fejler. Find derfor en langsigtet løsning, hvor du slet ikke har behov for fx cola, slik, fastfood, kiks, kage osv.

Så længe du skal bruge din viljestyrke, er der en god sandsynlighed for, at den fejler.

I mange tilfælde handler det faktisk ikke om viljestyrke. Mange af vores gener giver hjernen specifik besked om at spise usundt. Både ADRB2- og FTO-genet (som vi tester) er gode eksempler herpå. Så forestil dig, at din hjerne på den ene side beder dig om at udvise viljestyrke. Men på den anden side får din hjerne direkte besked fra din DNA om at spise noget med meget mættet (animalsk) fedt fra fx junkfood, kød, slik, chips, fede mejeriprodukter mv.

Hvilken del af din hjerne vinder? Sandsynligvis ikke din viljestyrke hver gang.

Egentlig er det jo en god ting, at hjernen er ude på at optimere vores indtag og forbrug af energi. Jo mere kalorieholdig en fødevare er, jo bedre, fordi det sikrer din overlevelse. Det har virket i millioner af år. Problemet er bare, at de sidste år har den vestlige verden fået mange flere ressourcer til rådighed og meget mere forbehandlet, usund mad. Altså behøver vi ikke længere rage alt til os i tilfælde af, at der bliver hungersnød. Det ved generne bare ikke.

Hvilken del af din hjerne vinder?

Ved at vide hvilke gener man har, kan man “slukke” for de uhensigtsmæssige gener gennem sin kost og motion. Vil du vide mere, så læs på vores hjemmeside, eller kontakt os!

Når du “slukker” dine gener, er resultatet, at du måske kan nøjes med at spise et halvt stykke kage og føle dig tilfreds med det i stedet for at fortsætte med at spise mere, end du har godt af! Kan du lade slikket stå uden viljestyrke? Jeg kan – efter jeg lærte mine gener at kende. Før var det bestemt ikke muligt.

 

2. Sæt realistiske (del)mål

Motivation er svær at holde over længere tid. Desuden er forstærkning (succeser) meget mere motiverende end straf (fiaskoer).
Skal du smide 20 kg, så start med at gå efter et delmål på 3 kg på en måned. Eller vil du løbe en maraton, så sæt et delmål på 5 km. Du kan altid overgå dine mål, så sørg for at sætte dem, hvor du får succes.

Husk at måle på andet end bare vægten. Passer dit tøj bedre? Har du mere energi? Vågner du nu udhvilet om morgenen? Det er også delmål – del dem med andre og skriv dem ned for at fastholde din motivation.

3. Skriv ned, hvorfor du vil tabe dig, og tag noten frem, når du føler, motivationen skrider

Mind dig selv om, hvorfor du gerne vil opnå større sundhed: færre kilo, at kunne passe en kjole, at kunne lege med børnene osv. Opvej det mod det der glas vin, det ekstra stykke kage, pizzaen eller en fridag fra træningen. Hvad vil du helst? Forsøg at mærke den følelse, du havde, da du skrev noten. Du kan naturligvis skrive den om hen ad vejen.

4. Omgiv dig med mennesker, der er hensigtsmæssige

Aftal med din samlever eller ven/inde, at I skal spise sundt og støtte hinanden i denne beslutning. Lav vejninger på en fast ugedag. Meld dig til et træningshold du synes, er sjov, eller find en træningspartner. Meld dig ind i Facebookgrupper, der handler om motivation og sundhed, og/eller følg sunde opskrifter på fx Instagram

5. Motivationsbilleder

.
Der findes mange gode, motiverende billeder. Se nogle af vores yndlings her og i resten af teksten.

Gem dem på din telefon, på din Facebook-væg, på køleskabet, i træningstasken og hvor du ellers har behov for dem.

 

6. Beløn dig selv

Når du når dine mål, så beløn dig selv! Ikke med en stor is eller et ædegilde, men erstat med belønninger og hygge uden mad. Fx:

“Når vi når vores mål, tager vi i biografen sammen (uden slik!)”, “Når jeg når mit (del)mål, skal jeg forkæle mig selv med en lækker massage”, eller del det med nogen, der vil rose dig. Du kan også fortælle dit spejlbillede, at du kom i (del)mål. Råb højt “YES!” og hop op og ned! Det virker måske dumt, men det virker!

7. Lad nu være med at sammenligne dig med andre

Husk, vi er forskellige, så lad være med at sammenligne dig med en, der er anderledes end dig helt ind i deres DNA! Fokuser på det, DU er god til.

En af de ting jeg oplever i samtaler med vores klienter, er, at mange af dem ændrer deres kropsopfattelse, når de lærer om deres DNA. På vores hjemmeside fortæller vores klienter om deres erfaringer med Diet&Genes. Der er en opfattelse af, at man skal løbe, hvis man skal slanke sig. Men er man født med en overvægt af sprinter-muskelfibre, er løb ofte hårdt, tungt og uden de resultater, andre oplever. Så lad være med at sammenligne dig med en, der løber halv-marathon.

Jeg indså noget meget dejligt i dag. På vej til toget kom jeg til at kigge på mit spejlbillede i butiksvinduerne, og jeg blev helt glad! Dét kan jeg ikke huske, hvornår sidst er sket (…) Jeg blev glad, fordi jeg pludseligt kunne acceptere – ja, næsten lide – synet af mine ben på trods af, at mine lægge ikke er lange og tynde. Jeg er begyndt at kunne lidt mine muskuløse ben!!! Og det skyldes faktisk kun én ting: at jeg har lært, at jeg har sprintergener og det er derfor, mine muskler er store. Det er min krops natur og ikke noget, jeg selv er skyld i! Hold nu k*ft for en stor byrde af skyld og selvbebrejdelse, jeg lige fik løftet af mine skuldre der…

8. Forbered dig

Det er en god investering i dig selv! Hvis dine gener får dig til at overspise, vælge usundt og generelt set ikke spise det, der er mest hensigtsmæssigt for dig, så er der hjælp at hente i din kost og motion. Ved at sikre dig, at du altid har de rette valg klar, der passer til din DNA, kommer dine uhensigtsmæssige gener mindst muligt til udtryk, og de hensigtsmæssige virkninger, de har, bliver tydeligere.

Det er let at vælge den rette mad eller at træne, hvis du har forberedt dig, da du havde masser af motivation!

9. Du vil komme til at træde ved siden af

Og det er altså helt ok! Mange bruger et måltid, hvor de ikke spiste ordenligt, som undskyldning til at spise usundt resten af dagen. Og dagen efter. Og pludseligt er motivationen væk.

Fordi du fejlede én gang, er der ikke grund til at spilde hele dit gode arbejde. Nogle gen-variationer er særdeles selvforstærkende, og jo mere usund man er, jo mere vil kroppen give besked på at være usund. Men det virker begge veje, og hvis du træner og spiser efter dit DNA, vil du have mindre lyst til leve usundt.

Hvis du ikke kender dit DNA, så prøv alligevel at gå tilbage til det, der får dig til at føle dig godt tilpas. Du har måske spist en pose slik. Hvad vil få dig til at få det bedre? En gåtur i frisk luft? Et sundt måltid? En aftale med en god ven om at motionere senere? Dagen er ikke spildt.

Vil du have din gave nu?

Vi lovede dig en gave. Hos Diet&Genes er vi meget optaget af DNA. Men det handler om meget mere end kun DNA. Gen-testen er ét værktøj, der hjælper dig godt i gang og hjælper dig med dit udgangspunkt. Men mange andre faktorer spiller også ind – fx din alder, køn, sundhedstilstand, motivation, sygdomme og meget andet.

Derfor har vi udviklet forskellige motivationsguides som en gave til dig:

At spise ude

Hvordan spiser du sundt ude? Undgå at overspise usundt, men nyd alligevel din mad når du er ude.

At handle ind

Hvordan skelner du sundt fra usundt? Hvor meget fedt bør der højst være i pålægget og hvor mange kostfibre i brødet?

De 10 bedste slankeråd

10 gode råd, der motiverer dig i den rigtige retning.

Baggrundsskærm

Bliv mindet om dit mål, hver gang du kigger på din telefon, ved at have dine mål skrevet på din pauseskærm, fx “jeg går 10.000 skridt om dagen” eller “jeg drikker min. 1 1/2 liter vand”

Ønsker du disse guides, så skriv en mail til info@dietandgenes.com, og modtag dem helt gratis!