En Sund Madplan er mange ting. Men hvad burde det egentlig være? Sundt betyder jo en række forskellige ting. For nogle er det sundt at stå tidligt op for at løbe 5 km inden morgenmaden. Måske er “sundt” ikke at spise gluten. For andre igen er det at spinne en time.

Jeg laver jævnligt kostplaner for vores kunder, og jeg mener selv det er en sund madplan, fordi jeg har indsigt i hvad der er sundt for netop den person – jeg har jo indblik i deres DNA, samt deres egne udsagn.

Med hvad er egentlig sundt for netop dig?

I dag så jeg et indlæg på en blog om sundhed. Jeg følger mange af disse blogs for inspiration og motivation, både i kraft af mit arbejde, og min egen sundhed.

Dette opslag var om en sukkerfri chokoladebar. Mange af kommentarerne var positive, fordi brugerne var glade for baren, der kun indeholdt 100 kcal, så den var ikke så ”dyr” at spise. Desuden var den uden sukker, hvilket mange også var glade for.

En havde dog skrevet han havde spist så mange af de lækre bars, at han havde taget 5 kg på, på 2 uger. Selvom det var en sjov kommentar, kunne det faktisk godt være min sandhed. For selvom der kun er 100 kalorier, indeholdt den hele 2,7 gram mættet fedt. Det er alligevel en del, når én bar er 30 gram. Eller når man har gen-variationer i en DNA, der anbefaler max 10 gram mættet fedt om dagen. Så er det meget at bruge ¼ på det, en beskrev som 2 mundfulde.

 Selvom det var en sjov kommentar, kunne det faktisk godt være min sandhed. Og mange andres. Men ikke alles.

Så den havde ikke været sund for mig. For den høje mængde mættede fedt, ville have gjort mig mere sulten, mere sliksulten og træt efterfølgende.

Men for hende der skrev bloggen var de rigtig sunde! Hun taber sig når hun spiser dem, og hun oplevede faktisk at få slukket sin sukkertrang.

Junk-food-genet alene har været testet på et antal mennesker der svarer til 1 ud af 13 danskere!

Heldigvis er hendes blog en, som tager hensyn til at folk er forskellige, og der blev en rigtig god, og saglig diskussion ud af det. Det er ikke altid tilfældet, og selvom DNA er anderkendt, så er kost- og motionsgener ikke altid accepteret i den almindelige, danske befolkning. Egentligt utroligt, når generne har været testet på så mange mennesker og fra så mange forskningsuniveriteter. Junk-food-genet alene har været testet på et antal mennesker der svarer til 1 ud af 13 danskere!

 

Men tilbage til mit spørgsmål. Hvad er en Sund Madplan?

 

Når vi tester folks DNA, giver vi i Diet&Genes en anbefaling til hvor mange kulhydrater, proteiner og fedt man bør spise. Årsagen er som følger (taget fra dokumentet Slankeråd, der vil være tilgængelig på vores hjemmeside fra midten af januar 2015:

“Når du føler sult, er det fordi din krop mangler en form for ”brændstof”, altså næring. Det kan være en kombination af mineraler, vitaminer, proteiner, kulhydrater, fedt eller vækse din krop mangler. Når du spiser gennemgår maven, tarmen og hjernen dit indtag.

Såfremt du ikke har fået dækket behovet, vil kroppen igen sige den er sulten, selvom du lige har spist for kort tid siden! Det er derfor mange føler sig sultne efter at have spist junk-food, fordi et behov ikke er blevet dækket.

Der er flere måder at være mæt på.

Man kan:

× Føle sin mave udspilet/fyldt

× Med sine øjne og hjerne synes man har spist nok

× Føle sig tilfredsstillet, fordi kroppen har fået det den behøver

I naturen kan dyrene selv mærke efter hvad og hvor meget de har behov for. På den måde regulerer de selv hvor meget eller lidt de spiser og hvad de spiser, indenfor de rammer naturen tillader.

Hos mennesker findes også denne form for miljø og arv:

Miljø: I vores hverdag er der en overflod af mad, vi får forarbejdet mad, og ændrede spisevaner, som kan forstyrre dette billede.

Arv: Det er gener i vores DNA som tidligere hjalp os til at overleve. I dag er det de samme gener som gør at nogle mennesker har svært ved at tabe sig, let tager på, har tendens til overspisning, har mindre energi mv.

Det betyder, at når du bliver sulten efter næringsstoffer, kan dine gener vildlede dig til at vælge de forkerte fødevarer. Altså, du bliver sulten, men får lyst til noget med usundt fedt. I virkeligheden havde du måske brug for nogle kulhydrater, men endte med at spise kød, der indeholdt mættet fedt. Eller du havde brug for umættet fedt, men endte med at spise rugbrød og pålæg – sundt, men ikke det der mættede dig i dette tilfælde!

Hvis du ved hvad dine generne fortæller om din krop, kan du spise og motionere hensigtsmæssigt, og ikke som generne fejlinformerer om.

Ved at spise den rette kost og motionere hensigtsmæssigt kan man også ”skrue ned” for styrken af generne, så kroppens behov bliver meget lettere at høre og forstå.”

 

6 råd til en sund madplan. Kan du hjælpe med at udbygge?

 

Sundhed, diet and genes, sund madplan

Det er forskelligt fra person til person – ligesom vi ikke alle har samme skostørrelse, har vi ikke alle de samme variationer i vores gener. Lad os slå fast en gang for alle: One Size Doesn’t Fit All – vi er ikke alle sammen ens!

Faktisk har vi bedt Facebook-brugere om at hjælpe os med at komme med nogle gode bud på sundhed, og med dem i mente, har jeg lavet en lille huskeliste:

  1. Spis varieret

Så første skridt i en Sund Madplan er, at sikre at du spiser varieret. Du har brug for en lang række forskellige næringsstoffer, vitaminer, mineraler og aminosyrer, som du kan blive sikret ved at spise varieret.

En madplan der indeholder endegyldige sandheder så som ”ALDRIG” og ”KUN” bliver svær at overholde og chancen for at du falder i, bliver større. Desuden vil råd som ”spis kun grøntsager over jorden” (for at undgå stivelse, hvilket også er med til at stabilisere blodsukker og mætte langvarigt) mindsker muligheden for at spise varieret. En bruger havde skrevet: ”At finde balancen”. Den synes jeg passer godt til #2.

  1. Undgå endegyldige sandheder så som ALDRIG og KUN

En anden bruger har skrevet at en god idé er at man bør ”planlæg aftensmaden inden du bliver sulten.” Forberedelse kan være nøglen til ikke at falde i! Men det siger ikke noget om, hvad en madplan bør indeholde.

  1. Lad madplanen være realistisk og forberd dig

Der er flere gode råd, og jeg vil gerne opfordre alle til at bridrage med deres gode sundhedsråd ved at klikke her!

  1. lyt til din krop

Dette er det råd jeg bedst kan lide. Jeg er uddannet også i etologi (læren om dyreadfærd), og derfor er jeg vild med idéen om at kroppen faktisk ved hvad den har behov for. Desværre ved jeg også at dyr (og mennesker) der bliver domesticeret – altså ”husliggjort” i nogen grad mister evnen til at lytte til kroppen. Nogle af de negative konsekvenserne er skæve tænder, kræft, og overvægt. Et af de bedste forsøg er lavet med ræve, hvor man har forsøgt at domesticere dem som deres slægtning hunden(læs mere om det her eller søg på ”fox domestication” på Internettet).

De gener og gen-variationer i DNA som er lavet til at sikre overlevelse ender med at være dem der giver os overvægt, hvis der bliver tændt en ild under dem.

Nogle bliver jo langvarigt mætte af proteiner, mens andre (mig!) bliver mæt, træt og derefter mere sulten! Andre (mig!) bliver mætte af umættet fedt, men for nogle vil det gøre dem trætte og ikke langvarigt mæt. One size doen’t fit all, og vi har simpelthen ikke det samme udgangspunkt. (Læs mere her uden punkterne gentest og gentest+)

Det leder os frem til nummer 5:

  1. Undersøg hvilken DNA du har, så du ved hvad DIT udgangspunkt er

Og til sidst:

  1. Kombiner din viden

Der er ikke én endegyldig vej til en sund krop og en sund madplan, så brug den viden du tilegner dig – tag det bedste fra alle retninger, og kombiner dem. I sidste ende er din krop din facitliste.

 

Hos Diet&Genes tilbyder vi også en sund madplan. Jeg vil bare gerne vide dit udgangspunkt og dine gener først.

 

Lad so udbygge listen af sundhed og gode råd til en sund madplan – skriv gerne din kommentar nedenfor!