Skal du på ferie til sommer, og frygter hvordan du skal holde vægten? Leder du efter gode kostråd du kan tage med på ferien til udlandet? Har du nogle du kan tilføje – vi hører gerne fra dig.

Nogle mennesker tager på ferie, spiser godt – men ikke nødvendigvis et madorgie – og kommer tilbage efter 14 uger på all inclusive 3 og 4 kg tungere, også selvom de måske har været aktive undervejs. Det er ikke alle der gør det, men hvorfor gør nogle, når andre ikke gør?

Leder du efter gode kostråd du kan tage med på ferien til udlandet?

En af årsagerne – udover at vi indtager forskellige mængder og ofte på ferie drikker forskellige mængder alkohol, kan faktisk findes i en DNA-variation der hedder ADRB2 27.

Denne variation fortæller, at man har meget let ved at tage på. Den er altså en af årsagerne til yoyovægt. Men uanset om man tager meget på på ferien eller ej, er der en idé i at forberede sig på ferien, og det gælder ikke kun pas, penge og billetter, men også hvordan du vil holde dig sund.

Den er altså en af årsagerne til yoyovægt.

For nogle er det nemlig let at tage en ferie fra arbejde, kostplaner, motionsprogram og daglige gøremål, og når de så returnerer falder de let ind i rutinen som sund igen. For andre er det langt sværere.Det er der igen mange årsager til, men en af dem kan igen findes i generne. For os, kan de gode kostråd til ferien være væsentlige.

Det er nemlig sådan, at flere af de DNA-variationer Diet&Genes søger efter er meget selvforstærkende. Det betyder, at jo mere sund man er, jo mere giver kroppen besked på at være sund. Samtidig betyder det også, at jo mindre sund man er, jo mere har kroppen lyst til at overspise, spise usundt, hvile meget og generelt spise forkert.

De af os der har de gener ved, at efter en ferie er alle gode intentioner ude af vinduet, og det er faktisk rigtig hårdt at komme ind på den sunde bane igen. For os kan det altså godt betale sig at planlægge lidt, så vi ikke efter ferien er tunge og trætte, men udhvilede og friske.

Ofte bliver jeg af vores kunder spurgt, hvordan de skal forholde sig i udlandet, enten på ferie eller på forretningsrejse.

Ofte bliver jeg af vores kunder spurgt, hvordan de skal forholde sig i udlandet, enten på ferie eller på forretningsrejse. For dem kan jeg give meget specifikke råd, da jeg har indsigt i deres DNA, deres madvaner, ønsker og behov.

Jeg vil derfor give alle muligheden for at kontakte mig for gode råd, hvis de ønsker – uanset om jeg kender din DNA eller ej. Ønsker du det, så ring til mig på 61381580 eller skriv til mig på sh@dietandgenes.com.

Derudover har jeg lavet en række kostråd til når man skal udenlands nedenfor. De er lavet udfra idéen om, at man spiser en del ude, men også har adgang til at handle selv. Vil du ikke hjælpe med at udvide den, hvis du har gode råd?.

 • Sørg for at spise en ordentlig morgenmad. Hvis du springer over eller spiser meget usundt, vil du sandsynligvis spise mere usundt resten af dagen. Start evt. med at fylde maven op med noget sundt (havregryn, frugt, et blødkogt æg, grønt og groft brød) inden du bevæger dig videre til bacon, pølser, pandekager mv. Eller aftal med dig selv, at du ikke spiser en usund morgenmad hver dag, men kun den sidste dag.
 • Er det en dårlig morgenmad, så overvej om du kan købe noget selv, fx en sund youghurt eller et morgenmadsprodukt med mælk. Tøm minibaren og opbevar dine indkøb der. Når du rejser kan du fylde minibaren op igen. Personligt har jeg altid mit yndlingsmærke morgenmad og rosiner med mig når jeg rejser!
 • Bestil gerne en salat til forret, hvis du spiser ude. På den måde fylder du maven op med grønt inden det kalorieholdige mad kommer, lidt ligesom til morgenmaden. Hjernen er noget tid om at modtage signaler fra maven, så på denne måde sætter du gang i mætheden hurtigere, og overspiser sandsynligvis mindre.
 • Mange steder, fx i USA, har man mulighed for at bestille ”soup or salat” inden man får sin hovedret. Udnyt det. Hvis du gerne vil have suppen, så spring de kiks over du får til, da de oftest er uden fiber og bare usundt fyld. Spørg ind til suppen, så du sikrer dig den ikke er lavet med fløde, som på engelsk hedder cream. En creamy suppet er derfor ofte fed.
 • Bed om dressingen ved siden af. På denne måde kan du selv bestemme hvor meget eller hvor lidt du får. Oftest spise man mindre på denne måde.
 • Vælg gerne pesto eller italiensk dressing. Sidstnævnte er fedtfri og næsten uden kalorier. Det indeholder dog sukker, men er stadig et godt alternativ til french, ranch eller thousand island dressing der er lavet med fløde.
 • Bed også gerne om smør, creme fraiche, sauce osv. ved siden af. Du kan bedre styre hvor meget du spiser, og spiser sandsynligvis mindre.
 • Gå efter de friske varer. Spiser du fx i Sydeuropa, kan du oftest få lækker fisk, skaldyr, grøntsager mv. og frisk kød og brød, og jo friskere de er, jo mindre fedt, smør, panering og dybstegning vil de oftest bruge.
 • Kik efter vegetarmenuen, hvis du ikke kan finde noget sundt. Mange steder kan du også bestille kød til, hvis du ønsker, men har fundet et sundere alternativ.
 • Bed om salat, grøntsager eller kogte kartofler i stedet for pommes frittes, hvide ris og hvid pasta, hvis ikke de har fuldkornsalternativer.
 • I lande som Frankrig, hvor mad virkelig er en kunst har jeg ikke gode erfaringer med at spørge efter ændringer i maden – det virker uhøfligt. Det gør det til gengæld ikke i USA, og nævner man at man ønsker fx fedtfattigt, uden mælkeprodukter, ingen stivelse eller andet, er de oftest meget vidende og hjælpsomme. Spørg derfor ind til maden! De tager det ikke ilde op. Men de steger meget i smør. Bed om at få dine grøntsager kogt og stegt i olie eller uden noget. Kogte grøntsager tilsættes ofte smør (og meget salt) også.
 • Lav også dine bestillinger om – det er de også oftest meget åbne overfor (amerikanere lever af drikkepenge, så de er tit serviceminded og har en anden madkultur): Spørg efter fuldkornsalternativer. Hvis der ikke er fx fuldkornsprodukter, så bed om eksempelvis en tortilla uden brødet. Så får du kun kød og grøntsager med masser af smag og krydderier. Du kan også bede om ikke at få ost og smør, og evt. bede om laktosefrit.
 • Sørg for at have mellemmåltider når du tager afsted på en dags sightseeing, møder, strand hygge eller hvad du ellers skal den dag. Besøg et marked eller et supermarked, og gå gerne efter lokale varer, hvis de har specialiteter. Gode ting at have med er gulerødder, tomater, frugt nødder (ikke dem der står sammen med chips, men dem der er uden tilsat salt, gerne tørstegte og evt. med lidt tørret frugt i også). Husk de er meget kalorieholdige, så spise ikke for mange ad gangen. Til gengæld er de nemme at have med, og mætter godt. Müslibarer indeholder ofte en del sukker, men mætter godt, og de og protein- og måltidserstatningsbarer kan være gode at have med i tasken, hvis alternativet kun er junk food.
 • Kik efter ernæringsvejledningen når du handler, og bemærk at den nogle steder er ikke 100 gram, men pr portionsstørrelse – og den er ofte urealistisk. I USA fandt jeg for nogle år siden en lille pakke med slik til under 10 danske kroner. Der stod den indeholdt 2 ½ portioner, og det var ikke angivet i gram. Det var meget svært for mig at regne ud hvad den faktisk indeholdt, og jeg endte med at undlade en snack. På samme måde reklamerer nogle produkter med at være under 100 kalorier, men det er jo afhængig af hvor meget du spiser af den.
 • Desuden bør sukker ikke være blandt de første 4 ingredienser som tommelfingerregel, fordi ingredienserne bliver opremset i den rækkefølge hvor der er mest af.
 • Når du kikker på ernæringsvejledningen, så tag dig i agt for ting uden kalorier – det er ren kemi, og sjældent sundt.
 • Ligeledes, hvis der er en fedtfri variation af et andet produkt, så kan der skjule sig mange tomme kalorier.
 • Husk at drikke rigeligt med vand – især hvis det er varmt! Er du meget tørstig, kan det godt have indflydelse på dine madvalg.
 • Er du en af dem der føler sig godt mæt af umættet fedt (det ved du især, hvis du har taget en Diet&Genes DNA test), så kan pesto være rigtig godt at medbringe, da en sund pesto gør dig mæt og godt tilpas. Ikke alle steder i verden kan du få en pesto med lavt indhold af mættet fedt, og i USA har jeg oplevet 20+ variationer af Jell-O og kun 2 variationer af pesto – som jeg i øvrigt skulle have flere medarbejdere til at hjælpe med at finde. Altså et must for nogle i kufferten!
 • Generelt set er USA modsætningernes land, og det er ofte let at finde enten meget (usundt) fedt eller fedtfri mad, men ikke mellemvejen. Brug de andre råd, til at sikre du får umættet fedt også, fx ved at spørge ind til maden, tilberedning, ved at medbringe pesto eller spise sunde nødder, avokado og fed fisk.
 • Generelt skal man ikke tro at fordi noget er økologisk, er det sundt. Økologisk chokolade bliver man også tyk af. Men hvis man på ferie kikker efter økologiske restauranter, sandwichbarer mv., er der en god mulighed for, at stdet serverer sundere mad end fast food og andre lignende steder.
 • Er du i USA er det helt normalt at få en ”doggy-bag” med hjem. Det er også normalt med store portioner. Har du tendens til at overspise, så start med at seperere halvdelen af din portion , og spis kun den anden halvdel. Resten får du med i en doggy-bag. Så har du også til dit næste måltid.
 • Til sidst: Hav fokus på at være aktiv på ferien. Det er ikke sikkert du kan træne som du plejer, men tag på sightseeing, cykelture, svøm og inkorporerer endda en god vane, så som at gå en halv eller hel time hver morgen, nu du har tid til det.
 •  Det er klart, at jo mere sund du er, jo lettere vil det være for dig at vælge sundt. Mærk godt efter når du spiser noget – bliver du træt og sliksulten efter, eller føler du dig godt tilpas?

Når du kender dine gener, kan du få en genvej til succes.

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? - spørg os!